Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

ΕΛΣΤΑΤ, εμπλοκή στην έρευνα Εστειλαν στη Βουλή την πρωτότυπη δικογραφία που είχε ο κ. Πεπόνης

Ιωαννα Μανδρου - Γιωργος Τερζης***

Hμερομηνία δημοσίευσης: 05-02-12
Σε μια περίοδο που αναζητείται η συμφωνία των κομμάτων επί του νέου Μνημονίου, η υπόθεση των στατιστικών στοιχείων -με αφορμή τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για την ΕΛΣΤΑΤ- έρχεται να αναζωπυρώσει την πολιτική αντιπαράθεση, όχι μόνον γι’ αυτές καθεαυτές τις ευθύνες που αναζητούν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς αλλά και για τον χρόνο που αυτές θα διερευνηθούν. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου επιθυμεί να συσταθεί άμεσα εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή, την ίδια στιγμή που η Ν. Δ. ζητεί αυτό να γίνει μετά τις εκλογές και με την τότε δική της κατά πάσα πιθανότητα πλειοψηφία στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να πάει στις κάλπες έχοντας ανοιχτό μέτωπο διερεύνησης και μάλιστα για τους κ. Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ η Ν. Δ. αφενός επιθυμεί να παραμείνει ανοιχτό το ζήτημα, αφετέρου ανησυχεί ότι η σημερινή πλειοψηφία θα «κλείσει» την υπόθεση, με αποτέλεσμα αυτή να μην μπορεί να επανέλθει στη Βουλή. Κι ενώ η πολιτική διαφοροποίηση των κομμάτων για το πότε και πώς θα διερευνηθούν οι ευθύνες των πολιτικών αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, κρίσιμες θα είναι οι δικαστικές εξελίξεις επί του θέματος.

Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, ο οποίος δρομολόγησε την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή αρνούμενος να λάβει εξηγήσεις και να αξιολογήσει τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου, είναι πλέον υποχρεωμένος να προχωρήσει την έρευνα.
Η εντολή που έλαβε από τον επόπτη του, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελή, υπήρξε σαφής. Ο κ. Πεπόνης οφείλει να εξετάσει και να ακούσει τις απόψεις του κ. Γεωργίου, ο οποίος είχε ζητήσει εγγράφως την εξέτασή του από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αίτημα το οποίο και έγινε εν μέρει δεκτό.
Κι ενώ η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης για τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 -που υιοθετήθηκαν από τον κ. Πεπόνη, όχι όμως και από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που μελέτησε τον φάκελο- είναι πλέον δρομολογημένη, μια διαπίστωση αναμένεται να προσδώσει νέα τροπή στις έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από δικαστικές πηγές, η συνέχιση της δικαστικής έρευνας για την ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι δυνατή, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς η σχετική δικογραφία που είχε σχηματιστεί από τον κ. Πεπόνη δεν είναι πλέον στα χέρια του. Απεστάλη στη Βουλή σε πρωτότυπα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, και όχι σε αντίγραφα, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Το γεγονός αυτό, όπως δήλωναν οι ίδιες πηγές, περιπλέκει τα πράγματα και προσθέτει νέες δυσχέρειες στην έρευνα, οι οποίες ήδη έχουν εντοπιστεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_11_05/02/2012_471463

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ