Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΟΥΣ 150 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ;

Γιατί όχι στους 150.000 κατοίκους; Γιατί όχι στους 11.000.000 κατοίκους;

Αν φύγουμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες από την Ελλάδα, τότε η Ελλάδα θα είναι όντως η πλέον ανταγωνιστική χώρα του κόσμου, γιά και κατά την τρόικα φυσικά. Βέβαια, διότι το κόστος της ανθρώπίνης ζωής και της εργασίας θα είναι μηδενικό.

Ναι, όταν ο αριθμός των κατοίκων της Ελλάδος είναι μηδέν, τότε και το κόστος της ζωής μας θα είναι όντως μηδέν. Όχι μόνον προαγωγή, αλλά και επιχορήγημα θα πάρουν τα σαΐνια της τρόικας πάνω στις ελληνικές μας πλάτες.

Μηδέν ελληνικός κόσμος, μηδέν κόστος, τέλεια ανταγωνιστικότητα. Πραγματικά τζιμάνια είναι τα παιδιά!

Λες πραγματικά να ενδιαφέρονται γιά την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδος ως μία χώρα με ανθρώπινο πληθυσμό; Ή μήπως τους ενδιαφέρει μόνον ως ένα οικόπεδο η ωραία Ελλάς;

Όταν κάποιος αγοράζει ένα καινούριο διαμέρισμα ή σπίτι, συνήθως το προτιμάει άδειο και ειδικά όταν πρόκειται γιά ιδιοκατοίκηση. Όταν το πάρει άδειο, και να το βάψει μπορεί πιό εύκολα και να το στολίσει μπορεί πιό άνετα, κουφέτο μπορεί να το κάνει.

Τι να την κάνει η άλλη την Ελλάδα ή ο άλλος τα ελληνικά νησιά μας με τόσους κατοίκους; Σκέτος πονοκέφαλος θα είναι.

Πέταξέ μας λοιπόν όλες και όλους έξω κυρία τρόικα, γιά να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Αλλά δεν είναι μόνον τα τζιμάνια της τρόικας που σκεφτονται έτσι. Όχι!

Έχουμε και τα μέλη της πολιτικής τάξης στην Ελλάδα που νομίζουν πως η τρόικα θα τους ανταμοίψει πλουσιοπάροχα γιά τις υπηρεσίες τους. Λες, π.χ., τον ναυτιλίας να τον προαγάγουν σε διοικητή του Ατλαντικού ωκεανού;

Βλέπεις οι Kamer Daron Acemolu (MIT) και James A. Robinson (Harvard) τους έχουν πείσει τους πολιτικούς στην Ελλάδα, πως η φεουδαρχία γέννησε την αυθεντική, την πραγματική, την γνήσια δημοκρατία στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από την Ένδοξη Επανάσταση (Glorious Revolution) εκεί του 1688 [1, σ. 2]. Χρησιμοποιώντας μία τρίσβαθη θεωρία της πολιτική επιστήμης, εκείνης του Ξυραφιού του Όκαμ (Occam's Razor), οι Acemolu και Robinson κυριολεκτικά ξυρίζουν μερικές επιφανειακές ιστορικές λεπτομέρειες όπως, π.χ., την των Αθηναίων δημοκρατία.

Λες όλα όσα μάθαμε στο σχολείο γιά τον Σόλωνα, τον Κλεισθένη, τον Εφιάλτη και τον Περικλή να είναι μπούρδες; Λες να έχουν δίκαιο τα μέλη της πολιτικής τάξης στην Ελλάδα που αλλάζουν τα βιβλία της ιστορίας;

Τι έκαναν δηλαδή όλοι εκείνοι οι Έλληνες; Τους αρχαίους Βρετανούς;

Και τι σχέση έχουν οι πολιτικοί της Ελλάδος σήμερα με τον Σόλωνα, τον Κλεισθένη, τον Εφιάλτη και τον Περικλή; Πως ακριβώς κατάντησαν να γίνουν οπαδοί του Acemolu και του Robinson;

Θα ήθελα όμως να γνωρίζω τι θα έκαναν οι Βρετανοί πολιτικοί εάν είχαν ένα παλαβό Βρετανό πατριώτη, σαν τον Έλληνα πατριώτη Αρτέμη Σώρρα, έτοιμο να εξαγοράσει το χρέος της χώρας τους; Θα τους έπιανε και εκείνους πανικός μπας και χάσουν την τρόικα;

Και τι θα κάνει η τρόικα με την πολιτική τάξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο όταν δεν θα χρειάζεται πλέον κανένα μέλος αυτής της τάξης; Δεν θέλω καν να το σκέφτομαι, μιάς και απεχθάνομαι την βία.

Νίκος Γεωργαντζάς

[1] Acemolu K.D. και J.A. Robinson (2009). Economic Origins of Dictatorship and Democracy. Cambridge University Press: Cambridge, UK.
Nicholas C. GEORGANTZAS
Professor, Management Systems
Director, System Dynamics Consultancy
FORDHAM UNIVERSITY BUSINESS SCHOOLS
113 West 60th Street, Suite 617-D

http://tonoikaipnevmata.wordpress.com/2012/10/12/
 http://alfeiospotamos.pblogs.gr/2012/10/nikos-gewrgantzas-giati-stamata-h-tro-ka-stoys-150-katoikoys.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ