Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ασία στα πρόθυρα νέου πυρηνικού πυρετού

Νατάλια Κασό
Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν στην Ιαπωνία άλλο ένα στοιχείο του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Η Πιονγιάνγκ σαν απάντηση δήλωσε ότι το γεγονός αυτό θα την υποκινήσει να προχωρήσει στην κατασκευή πιο ισχυρού πυρηνικού όπλου.

Για την αναπτυξη του δεύτερου στο έδαφος της Ιαπωνίας αμερικανικού Σταθμού Ραντάρ, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λίον Πανέτα συμφώνησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τόκιο. Ακριβώς πάνω στην Ιαπωνία θα πέσουν οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας σε περίπτωση σύγκρουσης στην περιοχή,- προειδοποιεί το Πεντάγωνο.

Η αντίδραση της Πιονγιάνγκ ήταν αρκετά προβλέψιμη. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν τους εξοπλισμούς εναντίον της Βόρειας Κορέας, γεγονός που θα προκαλέσει απάντητική ενίσχυση του πυρηνικού της δυναμικού.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου παρουσίασε το δεύτερο Ραντάρ των ΗΠΑ στην Ιαπωνία πριν από την αποχώρησή του από το Τόκιο στο Πεκίνο. Η επιλογή του χρόνου και του τόπου, δείχνει την πρόθεση των δύο χωρών να ασκήσουν πίεση στην Κίνα. Ο Λίον Πανέτα, ωστόσο, δήλωσε ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα δεν στρέφεται εναντίον της Κίνας, αλλά είναι σαφώς ότι πονηρεύεται,- είπε ο Πάβελ Ζολοταριόφ, αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά:

- Η κύρια ανησυχία των ΗΠΑ – είναι η ενίσχυση του πυραυλικού δυναμικού της Κίνας, το οποίο μπορεί να περιορίσει την επιρροή των Αμερικανών στην περιοχή. Έτσι, λοιπόν, είναι ολοφάνερη η κατεύθυνση των Ραντάρ των ΗΠΑ.

Η Κίνα, στηριζόμενη στο αυξανόμενο οικονομικό της δυναμικό, φιλοδοξεί να πετύχει στρατιωτική ισοτιμία με τις ΗΠΑ στην Ασία. Μα, οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν ποτέ την απώλεια της στρατηγικής τους υπεροχής έναντι της Κίνας. Ακριβώς για να προστατεύσουν τον εαυτό τους στον αγώνα για την ηγεμονία οι ΗΠΑ δημιουργούν το λεγόμενο «αντιπυραυλικό τους τόξο», που θα περικυκλώσει ολόκληρη την Κίνα. Το Πεντάγωνο προχώρησε στην ανάπτυξη πυραύλων και Ραντάρ στο Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το ανατολικό δε μέτωπο αυτού του συστήματος προβλέπεται να βασίζεται στις αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Οι Φιλιππίνες και η Αυστραλία, ονομάζονται όλο και περισσότερο, νέα σημεία, όπου θα εμφανιστούν στοιχεία του ασιατικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ μελετά σήμερα τη δυνατότητα ανάπτυξης του τρίτου Ραντάρ τους στις Φιλιππίνες. Η βάση αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Κίνας και είναι ιδανικός τόπος σημειακής παρακολούθησης των εκτοξεύσεων πυραύλων από τις νότιες περιοχές της Κίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ