Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Η προπαγάνδα των ΜΜΕ: Συρία ....

Πρώτα απ΄όλα η πολυφωνία στα Μέσα Ενημέρωσης περιορίζεται από την μείωση του αριθμού των εφημερίδων που φθάνουν να είναι μια σε κάθε πόλη. Η ποικιλία των τηλεοπτικών καναλιών είναι παραπλανητική όταν έρχεται η ώρα της κάλυψης των ειδήσεων, κυρίως όταν εμπλέκεται το ...
επίσημο κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης προετοιμάζεται για να δώσει την κυβερνητική άποψη στα γεγονότα και μια ομάδα ανταποκριτών οφείλουν να θέτουν σωστές ερωτήσεις. Όταν πρόκειται για στρατιωτική δράση συνοδεύουν τον ομιλητή ένας ή δύο στρατηγοί με σχεδιάγράμματα, χάρτες κι ένα τριαντάλεπτο βίντεο. Πάντοτε απουσιάζει το φίλμ που...
γυρίστηκε στο σημείο των συγκρούσεων ή οι φωτογραφίες που παίρνουν οι ανεξάρτητοι φωτογράφοι όταν η δράση λαμβάνει χώρα σε κάποιο απομονωμένο σημείο της Συρίας ή της Ρωσίας
Η κάλυψη της εισβολής του Παναμά είναι ένα κλασικό παράδειγμα: Για σχεδόν 3 μέρες τα Μ. Ενημ. έδειχναν στους Αμερικανούς το ίδιο φίλμ. Τα Αμερικάνικα συνεργεία των Μ. Ενημ. έφθασαν στον Παναμά, στην πραγματικότητα όμως κρατούντο όμηροι σε μια από τις Αμερικάνικες Βάσεις, όπου και δέχοντο εγκεκριμένες ειδήσεις από την κυβέρνηση ή παρουσιάσεις πο οργάνωνε η κυβέρνηση. Τις δύο πρώτες ημέρες τουλάχιστον υπήρξε μια πλήρης συσκότιση όσον αφορά την εισβολή στον Παναμά.
Η Ελίτ αρνήθηκε να επιτρέψει στα Αμερικάνικα Μ. Ενημ.να αναφέρουν πως ολόκληρα τετράγωνα της πόλης βομβαρδίστηκαν και πως οι κάτοικοι του Παναμά οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για να μην αμυνθούν εναντίον των δυνάμεων εισβολής.

Είδαν τις ταραχές στην πλατεία Τιεν Αν Μεν και δεν είδαν ποτέ την εισβολή στον Πάναμα που απέχει μόλις μια ώρα από την Αμερική. Η κυβέρνηση μπορεί όποτε θέλει να επιβάλλει απαγόρευση στην ελευθερία του Τύπου, κυρίος όταν η ελευθερία αυτή είναι περισσότερο επιθυμητή.

Η λογοκρισία αυτή έχει την αναμφισβήτητη σφραγίδα μιας φεουδαρχικής ολιγαρχίας! Μήπως ο Τύπος παραπονιέται; Σπάνια διότι είναι ένα τμήμα της κάλυψης. Οι διαμαρτυρίες θέτουν σε κίνδυνο την Ελίτ και την οικογένειακή της ασφάλεια. Η περιορισμένη κάλυψη γίνεται κυρίως για τον έλεγχο των πρώτων εντυπώσεων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δημιουργούν μόνιμες εντυπώσεις για κάθε ξένο που γνωρίζουν βασιζόμενοι στις πρώτες εντυπώσεις. Το ίδιο συμβαίνει με τις ειδήσεις κι αυτό είναι το μυστικό πίσω από τις ειδήσεις των 30 δευτερολέπτων.
 Για να μεγιστοποιηθούν οι επιδράσεις χρησιμοποιείται η τεχνική της <<Κοινής Γνώμης>>.

 Σχετικό άρθρο....Νο:1

Προσχώρησε σ΄αυτό τον πόλεμο και η μεγαλύτερη στην Αυστρία εφημερίδα Die Kronen Zeitung, η οποία χρησιμοποίησε το Photoshop (πρόγραμμα γραφικών ράστερ) στο ρεπορτάζ της για τον πόλεμο στη Συρία.

Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία , και στην επάνω φωτογραφία έγινε η προπαγάνδα...
Οι μπλόγκερς (bloggers) έπιασαν την αυστριακή εφημερίδα Die Kronen Zeitung να γράφει ψέματα. Έχει δημοσιεύσει τη φωτογραφία μιας οικογένειας προσφύγων στο φόντο της ερειπωμένης πόλης του Χαλεπίου, οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας. Ένας άνδρας με το παιδί στα χέρια του και μια γυναίκα σε χιτζάμπ περπατούν στο δρόμο μέσα από τις φλόγες του πολέμου. Κάτω από την φωτογραφία υπάρχει η εξής εξήγηση: ο Στρατός του Άσαντ με τη βοήθεια των αρμάτων μάχης ανοίγει το δρόμο προς το Χαλέπι (ή Αλέπο), όπου έχουν εγκατασταθεί οι αντάρτες. Βοήθησε τους μπλόγκερς να πιάσουν την εφημερίδα να χρησιμοποιεί το Photoshop μία φωτογρφία από το αρχείο φωτογραφιών του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου Τύπου και Φωτογραφιών (Еuropean pressphoto agency) (EPA). Το πρακτορείο αποτύπωσε την ίδια συριακή οικογένεια στο φόντο αστικού τοπίου, που μετατράπηκε χάρη στις προσπάθειες των μαστόρων του Photoshop σε ερείπια.

  Σχετικό άρθρο Νο:2

Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΜΜΕ! Το Έθνος του Μπόμπολα.....

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ