Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Η γη της Αυστραλίας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι-Απαγορεύουν την αγορά γης σε ξένους προς τα εθνικά συμφέροντα της Αυστραλίας.

Oι άνθρωποι της υπαίθρου και, ιδιαίτερα, οι γαιοκτήμονες δεν φαίνεται να έχουν ξεκάθαρη εικόνα στο θέμα του ενδιαφέροντος των ξένων για τις γεωργικές εκτάσεις της χώρας.
Πολλών οι γνώμες διχάζονται και σ’ αυτό φαίνεται να συντείνουν τόσο η στάση της κυβέρνησης, όσο και του Συνασπισμού.

Η μεν κυβέρνηση, με το να μη δίνει την απαιτούμενη βαρύτητα στην πληροφόρηση του ευρύτερου κοινού όσον αφορά το θέμα των ξένων επενδύσεων γενικά, ο δε Συνασπισμός με το να προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις που διχάζουν το εκ φύσεως κερματισμένο σώμα του.
Παρουσιάζοντας την πολιτική του κόμματός του στις ξένες επενδύσεις στην γεωργική γη της Αυστραλίας, την περασμένη εβδομάδα, προτείνει να μειώσει το σημερινό ανώτατο σημείο των $244 εκατ. σε $15 εκατ.
Η Εξεταστική Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων (Foreign Investment Review Board) που ερευνά όλες τις προτάσεις επενδύσεων που προέρχονται από το εξωτερικό και έχει τον κύριο λόγο στο θέμα αυτό, πρόκειται να αποκτήσει άλλα τρία μέλη –συνολικά επτά– μεταξύ των οποίων θα είναι και ένας εμπειρογνώμων στη γεωργία.

ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑ

Η κίνηση της επίσημης στρατηγικής του Συνασπισμού στο θέμα των ξένων επενδύσεων, προέκυψε μετά την επίσκεψη του Τόνι Άμποτ στην Κίνα, όπου προειδοποίησε την ηγεσία της χώρας, ότι δεν πρόκειται να στηρίξει κρατικές εταιρίες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν γεωργικές εκτάσεις στην Αυστραλία.
Η θέση του αυτή ικανοποίησε αναμφίβολα το Εθνικό Κόμμα (εταίρο του Συνασπισμού), σίγουρα, όμως, δυσαρέστησε πολλούς από τους Λίμπεραλς που τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Η διχογνωμία δεν εξέπληξε πολλούς.
Οι του Εθνικού Κόμματος είχαν επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες τους, ισχυριζόμενοι ότι όλο και μεγαλύτερες γεωργικές εκτάσεις πέφτουν στα χέρια των ξένων.
 Ιδιαίτερο προβληματισμό, μάλιστα, προκάλεσε η αγορά μεγάλης κτηνοτροφικής έκτασης στην βορειοδυτική Βικτώρια από την εταιρία Hassad Group του Qatar, το περασμένο εξάμηνο.

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

Η πώληση γεωργικής γης στην Αυστραλία, εντούτοις, δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.
Σύμφωνα με το νόμο Foreign Acquisitions and Takeovers, o θησαυροφύλακας έχει το δικαίωμα να απορρίψει ξένες επενδυτικές προτάσεις οι οποίες είναι κατά του εθνικού συμφέροντος, όπως επίσης και να θέσει όρους οι οποίοι περιφρουρούν τα συμφέροντα του κράτους.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία, ενώ η Αυστραλία, συγκριτικά με άλλες χώρες, έχει υψηλό αριθμό ξένων επενδυτικών προτάσεων, ο αριθμός εκείνων που απορρίπτονται είναι αμελητέος.
Πιο συγκεκριμένα, το 2010 – 2011, έγιναν 10.300 προτάσεις, από τις οποίες μόνο 43 δεν έγιναν δεκτές. Μία από αυτές ήταν η πρόταση του χρηματιστηρίου Singapore Stock Exchange να αναλάβει το Australian Securities Exchange.
Όταν, δε, πρόκειται για κρατικές εταιρίες, οι προτάσεις ελέγχονται από την Αυστραλιανή Εξεταστική Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων, ανεξαρτήτως του μεγέθους της προτεινόμενης επένδυσης.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Έλλειψη διαφάνειας αναφορικά με την πώληση αυστραλιανής γεωργικής γης σε ξένους, είναι ένα θέμα που απασχολεί τους Αυστραλούς γαιοκτήμονες μερικοί από τους οποίους παραπονούνται ότι δε γνωρίζουν ‘τι συμβαίνει στη διπλανή φάρμα’. Ξυπνάνε μια ωραία πρωία και βλέπουν καινούργια πρόσωπα (υπαινίσσονται ‘ξένους’).
Υπάρχει, επίσης, σοβαρή ανησυχία αναφορικά με το γεγονός ότι οι ξένοι που αγοράζουν αυστραλιανές γεωργικές εκτάσεις ανεβάζουν την τιμή κατά τρόπο που μπορεί, μεν, να είναι καλό για εκείνους που σκέφτονται να πουλήσουν, δυσχεραίνει όμως ακόμη περισσότερη τη θέση των νέων που ενδιαφέρονται να αγοράσουν μια έκταση γης και να την εκμεταλλευτούν.
Ένα άλλο θέμα που θίγουν αρκετοί είναι ότι οι ξένοι που αγοράζουν γεωργικές εκτάσεις δημιουργούν ‘κλειστά κυκλώματα παραγωγής’, σύμφωνα με τα οποία διοχετεύουν τα προϊόντα που παράγουν απ’ ευθείας στον τόπο από τον οποίο κατάγονται, πράγμα που ενδέχεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην αυστραλιανή αγορά.
Αυτός είναι ένας ισχυρισμός, εντούτοις, που καταρρίπτεται από μόνος του, αν σκεφτεί κανείς ότι η Αυστραλία εξάγει σχεδόν τα τρία τέταρτα των τροφίμων που παράγονται στη χώρα, υπολογίζεται δε ότι με τα σημερινά δεδομένα. μπορεί να θρέψει 60 με 80 εκατομμύρια ψυχές.
Σε περίπτωση δε που μελλοντικά παράγουμε αρκετά μόνο για εσωτερική κατανάλωση αυτό θα σημαίνει ότι η παραγωγικότητα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα. Ας ελπίσουμε πριν φτάσουμε μέχρι εκεί…
Εν τω μεταξύ, για όλους εκείνους που ανησυχούν ότι ‘η Αυστραλία θα πουληθεί στους ξένους’, ο υπoυργός Εμπορίου, Κρέιγκ Έμερσον, έχει στις άκρες των δαχτύλων του στοιχεία τα οποία με μεγάλη ευκινησία ρίχνει, όπου χρειάζεται για να σβήσει φωτιές, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από εκρηκτικούς συναδέλφους του τύπου Μπομπ Κάτερ.
Ούτε λίγο-ούτε πολύ, τίποτε δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 30 σχεδόν χρόνια. Οι ξένοι, θα πει, το 1984 είχαν μόνο το 5.9% της αυστραλιανής γεωργικής γης. Μέχρι πέρυσι, το ποσοστό είχε ανεβεί μόλις στο 6%.
Μερικές εξηγήσεις, εντούτοις, αναφορικά με το είδος και την τοποθεσία αυτών των αγροτεμαχίων δεν θα έκανε κακό. Η έλλειψη διαφάνειας και πληροφόρησης του κοινού, εκτός όλων των άλλων, δίνουν ένταση στη φωνή των διαφόρων Κασσάνδρων.

 http://neoskosmos.com/news/el/node/24583

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Έλληνες-ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ